Voorwoord

Elke dag een stapje beter

Als we het elke dag een stapje beter doen, dragen we steeds meer bij aan het veilig opgroeien van kinderen en zorgen we ervoor dat ook ouders de hulp krijgen die ze nodig hebben. Bijvoorbeeld bij de opvoeding van hun kinderen,
het verminderen van hun financiële problemen of het verwerken van trauma’s
uit het verleden. Als dit in één zin zo opgeschreven staat lijkt het behoorlijk simpel.

Innoveren en blijvend leren

We opereren echter in een ingewikkeld stelsel van diverse financieringsstromen (WMO, WLZ of gefinancierd door de zorgverzekering), wetten, organisaties en gemeenten die betrokken zijn. Daarnaast is er sprake van een beperkt passend en tijdig zorgaanbod en een krappe arbeidsmarkt. De noodzaak om te innoveren is daarom groot, zodat we gezinsgericht kunnen werken met elkaar. We willen dat alleen de gezinnen waar echt geen andere mogelijkheid meer is, te maken krijgen met verplichte bescherming van de overheid. Dat we willen innoveren klinkt wellicht wat dubbel als we ook weten dat de jeugdbescherming zich al langere tijd in crisisstand bevindt. We hebben echter de overtuiging dat innovatie en blijvend leren noodzakelijk zijn om aan onze missie te voldoen: ieder kind blijvend veilig.

Goede klik

Gesprekken met ouders, jongeren en jeugdbeschermers in 2023 hebben dit bevestigd. De verhalen die zij vertellen raken ons. Ze geven aan hoe groot de impact van een kinderbeschermingsmaatregel is. Hoe belangrijk basisvoorwaarden zijn, zoals een huis en voldoende financiële middelen. En hoeveel impact jeugdbeschermers kunnen hebben als er een goede klik is en we goed naar elkaar luisteren. Ook horen we de kritiek van ouders, jongeren en de buitenwereld en hun oproep om het nog beter te doen. Ze houden ons een spiegel voor. Dit helpt ons om kritisch naar onszelf te kijken en motiveert ons om het daadwerkelijk elke dag een stapje beter te doen.

Werk onder druk

Het afgelopen jaar vonden wij het verloop van jeugdbeschermers te hoog. We willen de collega’s behouden voor onze organisatie en voor de sector, want alleen dan kunnen de gezinnen de ondersteuning krijgen die zij verdienen en kunnen we ook weer trots zijn op ons werk. Dat laatste staat soms onder druk. We zien dat het wantrouwen naar de overheid en daarmee ook naar de jeugdbescherming is toegenomen. Vanuit onze methodiek en gezinsgerichte aanpak waarin we de verbinding en samenwerking met gezinnen zoeken, vinden we het moeilijk om hier een passend antwoord op te geven. Jeugdbeschermers geven het als één van de belangrijkste redenen aan waarom zij besluiten hun baan bij ons op te zeggen.

Hoopvol

We blijven goede mensen nodig hebben om het vak uit te voeren. Daarom moeten we zuinig zijn op onze medewerkers. We willen en moeten de werkdruk verlagen en daarmee de kwaliteit verhogen. In 2023 hebben we daarom nieuwe functies in onze organisatie ingezet. Denk bijvoorbeeld aan experts ouderrelaties of ondersteunend jeugdbeschermers. Daarnaast intensiveerden we de samenwerking met het lokale veld. We zien dat dit effect heeft. In 2023 is het aantal gezinnen dat begeleid wordt met een kinderbeschermingsmaatregel gedaald. Ook het aantal uithuisplaatsingen laat een daling zien. Dat is hoopvol en geeft aan dat we op de goede weg zijn.

Twee belangrijke ontwikkelingen

Inmiddels zijn we een tijdje onderweg in 2024 en kunnen we niet onbenoemd laten dat er twee belangrijke ontwikkelingen zijn in de organisatie. We breiden de raad van bestuur uit met een extra lid die zich voornamelijk gaat richten op de innovatie. Daarnaast heeft Joost van der Hulst, na acht jaar bestuurder te zijn geweest, aangekondigd dat hij de organisatie eind 2024 verlaat.

Beeld van 2023

Om een beeld te geven van 2023 kiezen we er dit jaar voor om vanuit verschillende thema's een aantal onderwerpen uit te lichten waar we graag iets over vertellen of van laten zien. Dit geeft zeker geen totaalbeeld. Het Crisis Interventie Team (CIT) en het Expertiseteam Complexe Zorg, ook in 2023 van groot belang voor kinderen die acuut onveilig waren en jeugdigen met een complexe zorgvraag, hebben een eigen jaarverslag. We nodigen je dan ook graag uit om deze via onderstaande links te lezen. Maar ook om een kijkje te nemen op onze website voor meer informatie, ons te volgen op LinkedIn en om ons of één van onze collega’s je nieuwsgierige vragen te stellen.

Astrid Rotering en Joost van der Hulst
Raad van Bestuur Jeugdbescherming west

Wil je meer weten en lezen?

Selecteer hieronder een onderwerp.

Voorwoord

Om bij te dragen aan het veilig opgroeien van kinderen moeten we het elke dag beter doen.

Op weg naar de toekomst

Voorbereiden op het Toekomstscenario: samen beproeven wat werkt en wat niet.

Onderzoek en ontwikkeling

Elkaar versterken door de kennis van het gezin, jeugdbeschermer en wetenschap te bundelen.

Samen met het gezin

Inzet van ervaringsdeskundigheid belangrijk: voorlopig zijn we niet uitgeleerd.

Leren en verbeteren

Vanaf 2023 verzorgen we zelf opleidingen voor onze medewerkers onder de naam JBweet.

Goed bestuur

Cliëntenraad en ondernemingsraad houden ons scherp op wat we nog te doen hebben.

In gesprek met de media

In 2023 gingen we met verschillende media in gesprek over het werk dat we doen.

Feiten en cijfers

Het jaar 2023 in cijfers: de belangrijkste kencijfers van Jeugdbescherming west.

Werving, behoud en vitaliteit

Krapte op de arbeidsmarkt vraagt om creatieve oplossingen om nieuwe medewerkers te werven.