Jeugdbescherming west in gesprek met de media 

Jeugdbescherming west ging in 2023 regelmatig in gesprek met landelijke, regionale en lokale media over het werk wat we doen, hoe we dat doen en hoe waardevol het is. Ook de dilemma's waarmee we dagelijks te maken krijgen kwamen aan bod. Dit overzicht is een samenvatting hiervan.

Klachten als Waardewerk

Het Tijdschrift voor Jeugdrecht publiceerde een artikel van Intan Tauran, manager Kwaliteit, over Klachten als Waardewerk. Hierin wordt ingezoomd op het klachtrecht als onderdeel van de rechtsbescherming voor jeugdigen en ouders binnen de jeugdbescherming, in het bijzonder op het klachtrecht binnen de GI.

#depublieketribune

Te gast bij Coen Verbraak op NPO Radio 1

Op zaterdag 11 maart 2023 stond de radio-uitzending van de Publieke Tribune van de NPO Radio 1 in het teken van jeugdzorg. Voor deze uitzending interviewde journalist en programmamaker Coen Verbraak een aantal gedragswetenschappers en jeugdbeschermers van verschillende GI’s. Ook Cora Bakker, voorzitter gedragswetenschappers bij Jeugdbescherming west, was te gast in de uitzending. Coen Verbraak stelde vragen over voor welke dilemma's jeugdzorgmedewerkers staan bij bijvoorbeeld het uit huis plaatsen van kinderen. Welke afwegingen maken zij als een situatie thuis onwenselijk is, maar nog niet onveilig genoeg? Hoe gaan zij om met alle maatschappelijke kritiek? Het gesprek werd een mooie weergave van wat er in de wereld van de jeugdbescherming leeft.

Portret van onze jeugdbeschermers

De verhalen die een journalist van Omroep Zeeland in 2022 hoorde van jeugdbeschermers tijdens de speeddate tussen journalisten en onze jeugdbeschermers bleven haar bij en ze wilde daar iets mee doen. Daarom maakte ze een eerlijk portret van onze jeugdbeschermers Flaine en Dorien. In deze reportage, die zowel op de radio als tv werd uitgezonden, vertellen ze wat het werk van jeugdbeschermer inhoudt en hoe waardevol het is. Daarnaast verscheen er ook een artikel op de website van Omroep Zeeland.

In september lanceerden alle gecertificeerde instellingen in Nederland en de Raad voor de Kinderbescherming als gezamenlijk initiatie de landelijke campagne ‘Wat zou jij doen?’. 

In deze publiekscampagne vertellen jeugdbeschermers, raadsonderzoekers en ervaringsdeskundigen in verschillende video’s wie ze zijn en welke dilemma’s ze tegenkomen in hun prachtige maar pittige werk. En stellen ze de vraag: ‘Wat zou jij doen?’. Zo ook onze jeugdbeschermer Jean-Mile.

Voor de campagne worden verschillende socialmediakanalen ingezet, zoals Facebook, Instagram, YouTube, LinkedIn, online nieuwssites en vakbladen, magazines en abri’s op NS-stations. De campagne krijgt in 2024 een vervolg, waaraan ook collega Pallavi meewerkt.

Wil je meer weten en lezen?

Selecteer hieronder een onderwerp.

Voorwoord

Om bij te dragen aan het veilig opgroeien van kinderen moeten we het elke dag beter doen.

Op weg naar de toekomst

Voorbereiden op het Toekomstscenario: samen beproeven wat werkt en wat niet.

Onderzoek en ontwikkeling

Elkaar versterken door de kennis van het gezin, jeugdbeschermer en wetenschap te bundelen.

Samen met het gezin

Inzet van ervaringsdeskundigheid belangrijk: voorlopig zijn we niet uitgeleerd.

Leren en verbeteren

Vanaf 2023 verzorgen we zelf opleidingen voor onze medewerkers onder de naam JBweet.

Goed bestuur

Cliëntenraad en ondernemingsraad houden ons scherp op wat we nog te doen hebben.

In gesprek met de media

In 2023 gingen we met verschillende media in gesprek over het werk dat we doen.

Feiten en cijfers

Het jaar 2023 in cijfers: de belangrijkste kencijfers van Jeugdbescherming west.

Werving, behoud en vitaliteit

Krapte op de arbeidsmarkt vraagt om creatieve oplossingen om nieuwe medewerkers te werven.