Samen met het gezin

Cliënten
participatie
Binnen het thema ‘Samen met het gezin’ heeft cliëntsensitief werken een belangrijke plek. Samen met ervaringsdeskundigen, leden van de cliëntenraad en collega’s zijn we bezig om vanuit ervaringskennis meer te leren van cliëntervaringen en participatie en ervaringsdeskundigheid beter te borgen in de organisatie. We hebben een ervaringsdeskundige in dienst, die op allerlei manieren en momenten betrokken kan worden bij inhoudelijke en beleidsontwikkelingen.
We hebben ook een aantal ervaringsdeskundigen die, na het volgen van een gezamenlijke opleiding in 2022, verbonden zijn gebleven aan onze organisatie. Samen onderzoeken en ervaren we op welke manier we van hun inzet kunnen profiteren. We weten al dat we hierin voorlopig nog niet uitgeleerd zijn, we zien nog veel kansen en mogelijkheden.


“Mensen die begeleiding of hulpverlening hebben gehad, snappen welke verandering er nodig is. En denken daardoor buiten de gebaande paden”
In een serie interviews en verhalen stellen onze ervaringsdeskundigen zich voor; mensen met verschillende achtergronden, mensen die zich kwetsbaar opstellen en hun unieke verhaal vertellen. Eén van hen is Charlain.
Eén centrale cliëntenraad
Daarnaast zijn we samen met de cliëntenraad, met ondersteuning van de Landelijke Organisatie Cliëntenraden (LOC), hun medezeggenschapsrol beter vorm gaan geven. We hebben nu één centrale cliëntenraad. Dit willen we uitbreiden met het opzetten van commissies in elke regio. Deze commissies zorgen voor input en verbinding met de regio en de cliëntenraad. De cliëntenraad heeft bijvoorbeeld een ouderavond georganiseerd in de regio Zuid-Holland Zuid waarbij ouders in gesprek konden met ons vanuit de vraag: “Wat roept Jeugdbescherming west bij u op?” Een aantal thema’s kwamen naar voren zoals de bereikbaarheid, het uniform rapporteren en welke wederzijdse verwachtingen zijn er. In juni 2024 organiseren we een vervolgbijeenkomst. Daarnaast gaan we soortgelijke bijeenkomsten in 2024 in alle regio’s houden.
Kinderopvang-toeslagenaffaire
De afgelopen jaren zijn we in gesprek gegaan met gezinnen over de kinderopvangtoeslagenaffaire. Hierbij was het aan ouders zelf of ze ons wilden informeren over het feit dat ze gedupeerd waren. Dit heeft tot hernieuwde inzichten geleid ten aanzien van het meer bespreekbaar maken van financiële problemen bij gezinnen, de knelpunten rondom het op de hoogte zijn van de financiële situatie en het inzetten van passende hulp. Daarnaast heeft het ons een inkijkje gegeven in de impact die de affaire heeft gehad en vaak nog steeds heeft op de levens van gedupeerden door de toeslagenaffaire.

Ondersteuning voor ouders
In februari 2024 zijn alle jeugdbeschermers geïnformeerd over gedupeerde ouders die ook te maken hebben gehad met onze organisatie. Dit is mogelijk geworden doordat de Tijdelijke wet uitwisseling persoonsgegevens uithuisplaatsing kinderopvangtoeslagenaffaire in 2023 in werking is getreden. Dit geeft ons de mogelijkheid om de gedupeerde ouders te vertellen welke vormen van ondersteuning mogelijk zijn en om samen met de andere GI’s met een reflectieonderzoek te starten.
Kind van de rekening
Daarnaast is in september het inspectierapport ‘Kind van de rekening’ verschenen van de Inspectie Justitie en Veiligheid in samenwerking met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Dit rapport gaat over of het falen van de overheid in de toeslagenaffaire doorwerkte in de jeugdbescherming. De inspecties concludeerden dat bij zeventien van de twintig gesproken gezinnen de dupering een kleine tot grote rol speelde in het proces dat leidde tot een kinderbeschermingsmaatregel, waar in alle gezinnen meerdere problemen speelden. Door de opeenstapeling van problemen raakten ouders uit balans en kwamen kinderen in de knel.
Medewerkers in de jeugdbeschermingsketen hadden hierbij onvoldoende in de gaten dat door de benarde financiële situatie andere problemen erger werden. Dit laatste hebben we ons aangetrokken. Dit is een van de redenen waarom we extra aandacht hebben voor financiële problemen binnen gezinnen en met name voor de impact op de jeugdigen en de ouders. Met een themabijeenkomst is dit extra onder de aandacht gebracht. We zien helaas steeds meer dat bestaanszekerheid van gezinnen onder druk staat en dat, ook met inzet van gemeenten, dit moeilijk te keren is.