Onderzoek en ontwikkeling

We vinden het belangrijk om te werken met de kennis die het gezin heeft, de kennis die de jeugdbeschermer heeft en met de kennis van de wetenschap. In de beslissingen die we nemen, willen we dat deze drie soorten kennis een rol hebben. Door de hoge werkdruk is er weinig tijd voor onze jeugdbeschermers om zich te verdiepen in wat de wetenschap ons vertelt en wat dit betekent voor het werk.

Onderzoeksteam

Uitwisselen van kennis krijgt vaste plek

Een paar keer per jaar zorgen we daarom voor een kennisbijeenkomst of een symposium. Met het oprichten van het Onderzoeksteam zorgen we dat het uitwisselen van kennis structureel een plek heeft in de organisatie. Dit Onderzoeksteam deelt kennis, voert zelf onderzoeken uit, begeleidt stagiaires bij het uitvoeren van hun scriptie en maakt de vertaling van praktijk naar wetenschap en andersom.

Meer weten over het Onderzoeksteam?

Onderzoeksteam stelt zich voor met symposium 'Kenniskermis'

In juni 2023 hebben we een symposium georganiseerd waarbij het Onderzoeksteam zich heeft voorgesteld aan de organisatie. Voor de ‘Kenniskermis’ werden vijf sprekers uitgenodigd. Verschillende onderwerpen kwamen aan bod, zoals hoe we kinderen effectief kunnen beschermen, hoe we de complexiteit van mentale gezondheid kunnen begrijpen en hoe we met vertrouwen en in verbinding aan verandering bij gezinnen kunnen werken.

Ervaringsdeskundigen en Jeugdbescherming west doen samen onderzoek

Het belang van ervaringsdeskundigheid hebben we ook ondervonden bij het participatieonderzoek. Eind 2022 hebben we dit onderzoek voor het eerst uitgevoerd. Drie ervaringsdeskundigen en één medewerker van Jeugdbescherming west hebben onderzoek gedaan naar de rol van het netwerk in het voorkomen en verkorten van uithuisplaatsingen. Uitgangspunt was om in elke stap verschillende vormen van kennis (ervaring, emotioneel, professioneel en wetenschappelijk) elkaar te laten versterken.

“Je kijkt met elkaar terug, maar je kijkt ook samen in de spiegel. Als je wilt leren moet je ook willen horen wat er niet goed gaat. Door eerst in te zoomen en daarna het geheel te overzien, wordt scherp wat echt het verschil maakt.”

Sumayya

ervaringsdeskundige

Samen met het gezin onderzoeken

Tijdens het jaarlijkse evenement ‘Jeugd in Onderzoek’ in september 2023 hebben wij onze resultaten gedeeld met andere onderzoekers, praktijkprofessionals, beleidsmakers en andere geïnteresseerden. Zodat we hiermee ook anderen kunnen inspireren hoe je vanaf de start tot en met het einde samen met het gezin onderzoekt. Daarnaast participeren we in verschillende kenniswerkplaatsen en leernetwerken om kennis te brengen en te leren van anderen. Dergelijke onderzoeksactiviteiten kunnen we alleen doen omdat we hier extra voor worden gefinancierd door onder andere Pro Juventute, Fonds 1818 en ZonMw.

“De kracht van dit onderzoek is dat we rechtstreeks kunnen leren van mensen met ervaring en dat we verschillende vormen van weten samen laten komen door ervaringskennis en wetenschappelijke kennis met elkaar te verbinden.”

Angèle

onderzoeker Jeugdbescherming west

Wil je meer weten?

Bekijk het onderzoek en de film ‘Spray your Love’. In deze film vertellen ervaringsdeskundigen over de resultaten van het onderzoek en brengt een kunstenaar het onderzoek treffend in beeld.

Leren en het ontwikkelen

Helpend voor gezinnen

Zoals hierboven al beschreven, is het doen van onderzoek van essentieel belang voor het leren en ontwikkelen. Als organisatie en als individu. In sommige situaties is het voor de gezinnen helpend om uitgebreid te onderzoeken wat er nodig is binnen het gezin. Kan een kind bijvoorbeeld weer terug naar huis of kan een omgangsregeling met de andere ouder weer worden opgestart? We onderzoeken daarom de mogelijkheden om dit uitgebreide onderzoek zelf te kunnen faciliteren in de vorm van een diagnostisch team. In 2023 is de projectleider hiervoor gestart. We willen dit proces zorgvuldig vormgeven, dus we nemen de tijd om dit team neer te zetten. We hopen hier in 2024 meer over te kunnen vertellen.

Wil je meer weten en lezen?

Selecteer hieronder een onderwerp.

Voorwoord

Om bij te dragen aan het veilig opgroeien van kinderen moeten we het elke dag beter doen.

Op weg naar de toekomst

Voorbereiden op het Toekomstscenario: samen beproeven wat werkt en wat niet.

Onderzoek en ontwikkeling

Elkaar versterken door de kennis van het gezin, jeugdbeschermer en wetenschap te bundelen.

Samen met het gezin

Inzet van ervaringsdeskundigheid belangrijk: voorlopig zijn we niet uitgeleerd.

Leren en verbeteren

Vanaf 2023 verzorgen we zelf opleidingen voor onze medewerkers onder de naam JBweet.

Goed bestuur

Cliëntenraad en ondernemingsraad houden ons scherp op wat we nog te doen hebben.

In gesprek met de media

In 2023 gingen we met verschillende media in gesprek over het werk dat we doen.

Feiten en cijfers

Het jaar 2023 in cijfers: de belangrijkste kencijfers van Jeugdbescherming west.

Werving, behoud en vitaliteit

Krapte op de arbeidsmarkt vraagt om creatieve oplossingen om nieuwe medewerkers te werven.