Feiten en cijfers

In onderstaand overzicht worden de belangrijkste kencijfers van Jeugdbescherming west weergegeven op drie verschillende gebieden: onze activiteiten in het wettelijk kader, onze formatie en overige kencijfers. Hierbij geven we per jaar de cijfers weer over onder andere onze wettelijke activiteiten en onze medewerkers. De cijfers voor 2024 (voor zover vermeld) zijn ontleend aan de begroting 2024.

Ontwikkeling in wettelijke activiteiten (gemiddeld aantal)

De in 2021 ingezette daling van het aantal maatregelen heeft zich in 2023, na een aanvankelijke stabilisatie, doorgezet. Uit onderzoek is gebleken dat jeugdigen en gezinnen meer en langer in het voorveld geholpen worden en dat wij maatregelen sneller kunnen afsluiten. Een ontwikkeling die wij toejuichen.

Ontwikkeling in formatie

Ondanks de daling van het aantal maatregelen is onze formatie in 2023 licht gestegen als gevolg van de tijdelijke extra gelden. Met de invoering van de landelijke tarieven met bijbehorende daling van de workloadnormen verwachten we in 2024 wederom licht te stijgen in formatie. De uitstroom van vooral uitvoerende medewerkers blijft een punt van zorg.  
* Ziekteverzuim 2021 excl. Zeeland.

Overige kencijfers

Klachten

Het aantal klachten laat al jaren een stabiel beeld zien. In ongeveer tweederde speelt scheidingsproblematiek een rol en in ongeveer 85% van de zaken is er sprake van een ouder op afstand.

Inspectiemeldingen

In 2023 deden we 8 inspectiemeldingen waarbij we 4 keer samen met de betrokken ketenpartners onderzoek hebben gedaan. 1 keer heeft de Inspectie zelf onderzoek gedaan.

Incidenten

Het aantal gemelde cliënt- en agressie-incidenten laat de afgelopen jaren geen grote schommelingen zien.
We vinden het melden van incidenten van groot belang om te leren van situaties die niet goed zijn gegaan, om herhaling te voorkomen en de kwaliteit van de begeleiding aan de kinderen en gezinnen te verbeteren. Het registreren en evalueren van agressie-incidenten helpen om een compleet beeld te krijgen van de aard van de incidenten. Ook zien we beter waar verbeteringen mogelijk zijn. Voor medewerkers die een agressie-incident meemaken kan dit veel impact hebben. Zij worden opgevangen door het BOT (BedrijfsOpvangTeam).    

Tuchtzaken

We vermelden hier het aantal tuchtklachten die tegen onze medewerkers is ingediend en waarbij we de medewerker hebben ondersteund. Van de 17 ingediende klachten zijn er 5 behandeld door de Commissie van Toezicht. Geen van deze klachten is gegrond verklaard. De rest is niet ontvankelijk verklaard door het voorportaalcollege of wachten nog op behandeling.  

Onze medewerkers

De formatie

Het aantal werkzame medewerkers is in 2023 gestegen van 609 in januari naar 641 in december.
De stijging van 13 fte’s komt voornamelijk door de toename van ondersteunende niet-SKJ geregistreerde medewerkers die in 2023 werden gefinancierd uit tijdelijke gelden. Daartegenover staat een afname van het aantal SKJ-geregistreerde jeugdbeschermers als gevolg van de daling van het aantal maatregelen (wettelijk en vrijwillig).

Verzuim

In 2023 had Jeugdbescherming west een gemiddeld verzuimpercentage van 4,6%. De maand met het hoogste percentage was januari met 6,1% en de maand met het laagste percentage was september met 3,2%.

Verloop van medewerkers

In 2023 kende Jeugdbescherming west een verloop van 15,1% en voor alleen de uitvoerende functie van jeugdbeschermer was dat 19,8%. Onze periodieke exit-analyses geven het volgende beeld:

• In 2022 waren de voornaamste redenen van vertrek de ‘carrièrekans elders’ en ‘de hoge werkdruk’.

• Sinds 2023 wordt naast de carrièrekansen elders steeds meer ‘de negativiteit (als gevolg van het wantrouwen naar de overheid en daarmee de jeugdbescherming) en de stress van de problemen in de jeugdbescherming en jeugdreclassering’ als voornaamste reden van vertrek genoemd.  

• Ook horen we steeds vaker het argument ‘salaris’ als reden van vertrek. Dat is niet verwonderlijk aangezien de cao voor de gemeenten (lokale teams) gunstiger is voor medewerkers dan onze eigen cao Jeugdzorg.  

• De werkdruk wordt in 2023 minder vaak (17%) opgegeven als reden voor vertrek in vergelijking met 2022. Positief is te noemen dat 4 op de 5 medewerkers niet uitsluit terug te keren naar onze organisatie en ook anderen positief zal adviseren om bij ons te komen te werken.

Begeleiding personeel

Er zijn dit jaar 166 meldingen geweest van medewerkers die de verschillende hulpbronnen hebben ingeschakeld. Vanwege privacyoverwegingen kunnen we niet aangeven of dit unieke medewerkers zijn.

a. Er zijn 9 medewerkers naar de Vertrouwenspersoon gegaan.  

b. Medewerkers hebben 36 keer het BedrijfsOpvangTeam (BOT) benaderd na een ervaring met een (heftig) incident. Gemiddeld wordt een medewerker 2 keer gesproken na het incident. Tot op heden liet Jeugdbescherming west het initiatief voor een gesprek met het BOT team over aan de medewerker. Vanaf 2024 is de procedure aangepast en wordt iedere medewerker na een agressie-incident benaderd door het BOT. Dan volgen we de methode zoals Slachtofferhulp werkt; preventief contact leggen.

c. In 2023 hebben 69 medewerkers coaching gevraagd aan onze eigen coaches. De inhoud van de hulpvraag heeft veelal te maken met grenzen stellen ten opzichte van binding met het kind/gezin en de ondersteuning vanuit het team/leidinggevende. Ook komen levensvragen als ‘hoe belangrijk ben ik?’ aan de orde. De interne coaches zien gemiddeld een medewerker 6 à 7 keer.

d. Tenslotte hebben 51 medewerkers contact gezocht met de bedrijfspsycholoog in verband met het vastlopen in werk. We zien hier vaak een relatie met eerdere ervaringen en dat de privésituatie een rol speelt. Hier vinden gemiddeld 5 à 6 sessies plaats.

Onze financiën

Hieronder is de resultatenrekening 2023 van de Jeugdbescherming west groep beknopt weergegeven, waarbij voor 2024 de begroting is opgenomen:   

Onderstaand is de geconsolideerde balans per 31 december 2023 van de Jeugdbescherming west groep beknopt weergegeven:

Zoals in bovenstaande tabellen zichtbaar is, zijn we in 2023 niet in staat geweest om de 2% risico-opslag in de tarieven voor de uitvoering van de wettelijke maatregelen te gebruiken om voorzichtig (weerstands)vermogen opbouwen en de bevoorschotting van de gemeenten terug te betalen. De reden hiervoor is de terugloop in het aantal maatregelen en de gevolgen van de inflatie en hoge energiekosten in 2023.

Wil je meer weten en lezen?

Selecteer hieronder een onderwerp.

Voorwoord

Om bij te dragen aan het veilig opgroeien van kinderen moeten we het elke dag beter doen.

Op weg naar de toekomst

Voorbereiden op het Toekomstscenario: samen beproeven wat werkt en wat niet.

Onderzoek en ontwikkeling

Elkaar versterken door de kennis van het gezin, jeugdbeschermer en wetenschap te bundelen.

Samen met het gezin

Inzet van ervaringsdeskundigheid belangrijk: voorlopig zijn we niet uitgeleerd.

Leren en verbeteren

Vanaf 2023 verzorgen we zelf opleidingen voor onze medewerkers onder de naam JBweet.

Goed bestuur

Cliëntenraad en ondernemingsraad houden ons scherp op wat we nog te doen hebben.

In gesprek met de media

In 2023 gingen we met verschillende media in gesprek over het werk dat we doen.

Feiten en cijfers

Het jaar 2023 in cijfers: de belangrijkste kencijfers van Jeugdbescherming west.

Werving, behoud en vitaliteit

Krapte op de arbeidsmarkt vraagt om creatieve oplossingen om nieuwe medewerkers te werven.